2 april 2019 / Bijspijkersessie Duurzaamheid

Duurzaamheid. Een belangrijk en actueel thema, dat de gemoederen wereldwijd flink bezighoudt. Met grilliger weer als toekomstbeeld, is de noodklok geluid. Om de opwarming van de aarde te beperken, sloten 192 landen het Klimaatakkoord van Parijs. Maar welke plannen heeft Nederland en wat betekent dat voor u als ondernemer? Waar moet u rekening mee houden als gebouweigenaar en als huurder?

In de praktijk worden steeds meer innovatieve oplossingen bedacht en toegepast om energie te besparen en/of duurzaam op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen die worden geïntegreerd in een gevel, zonneparken die drijven op het water en windmolens die worden geplaatst in weilanden. Maar wat is de rechtsverhouding tussen de eigenaar van het onroerend goed en de eigenaar van de zonnepanelen en windmolens? En waar moet u op letten als u wilt investeren in duurzaamheid?
 
Op 2 april 2019 organiseert ons kantoor van 12:00 – 14:00 uur een Bijspijkersessie Duurzaamheid. Tijdens deze bijspijkersessie zullen de specialisten van team Bouw- en Vastgoedrecht twee thema’s bespreken: de energiebesparingsverplichting voor ondernemingen én de privaatrechtelijke verhouding bij investeringen in duurzaamheid.
 

Energiebesparingsverplichting voor ondernemingen

De overheid heeft flink wat plannen op stapel liggen, waarvan sommigen zelfs al in werking zijn getreden en dus ook wettelijk verplicht zijn. Een van die verplichtingen, is de energiebesparingsverplichting. Voldoet uw onderneming al aan de eisen? Tijdens het eerste deel van deze bijspijkersessie wordt de wettelijke energiebesparingsplicht besproken en besteden we aandacht aan het begrip ‘drijver van een inrichting’ en de verplichtingen voor zowel de gebouweigenaar en/of de huurder.
 

Investeren in duurzaamheid: privaatrechtelijke aspecten

De energiebesparingsverplichting geldt dus zowel voor de gebouweigenaar/verhuurder als voor de huurder. Maar hoe voorkom je dat het financiële voordeel van de investering in duurzaamheid bij de huurder terecht komt, terwijl de verhuurder hier kosten voor heeft gemaakt (de zogenaamde ‘split- incentives’)? Ook kunnen er - bij de toepassing van innovatie oplossingen om energie te besparen en/of duurzaam op te wekken - vragen ontstaan over de rechtsverhouding en de eigendom van de toegepaste zonnepanelen, zonneparken en/of windmolens. Tijdens het tweede deel van deze bijspijkersessie vertellen wij hoe u deze toepassingen juridisch kunt vastleggen, zodat u zo min mogelijk risico loopt.
 

Programma

11:30 uur : ontvangst (met koffie/thee)
12:00 uur : Energiebesparingsverplichting voor ondernemingen
12:45 uur : pauze (met broodjes)
13:15 uur : Investeren in duurzaamheid: privaatrechtelijke aspecten
14:00 uur : einde

 

Aanmelden

Wilt u uw kennis op het gebied van duurzaamheid ook bijgespijkerd hebben? Kom dan 2 april a.s. naar onze bijspijkersessie. Aanmelden kan via onderstaande aanmeldknop Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Mocht u één of meerdere collega’s of een van uw relaties willen meenemen, dan is dat uiteraard mogelijk.

Klik hier om u aan te melden

    Ervaring

Bierman Advocaten heeft veel ervaring met het geven van trainingen en in-house-opleidingen op het gebied van het aanbestedingsrecht, UAV 2012, UAV-gc 2005, consumentenbouwrecht en verzekeringen in de bouw. Door Bierman Advocaten worden gastdocentschappen vervuld bij onder meer Aspectibus, BOB opleidingen en NIB.